Stephenie Meyer

Születési név: Stephenie Morgan
Születési év: 1973. december 24.
Névnap: december 26.
Születési hely: Hartford, Connecticut, USA 
Csillagjegy:  Bak 
Magasság: 163 cm 
Családi állapot: férjnél van, 3 gyerek
 Partner: Christian "Pancho" Meyer  
Szemszín: Barna
Hajszín: Barna
 

hivatalos honlapja :

http://www.stepheniemeyer.com/


Édesapja Stephen Morgan, édesanyja Candy Morgan. Öt testvére van: Seth (aki az írónő honlapját szerkeszti), Emily, Jacob, Paul és Heidi. Az alkonyat ötletét egyik álmából merítette, mely 2003. június 2.-án volt. Az álma egy halandó lányról szólt, aki egy vámpírba lett szerelmes. Egy réten beszélgettek. A fiú szerelmes volt a lányba, de annak vérét is kívánta. Ez lett a 13.-ik fejezet a könyvben. Azelőtt nem írt. De miután leírta az álmát, három hónap kellett, hogy az egész könyvet megírja. Miután elkészült, megmutatta húgának, Emilynek. Ő ajánlotta Stephnek, hogy próbálja meg kiadni. Könyvét több kiadónak is elküldte, de figyelemre sem méltatták. Ekkor már majdnek feladta. 15 helyre küldte el bemutatkozó és érdeklődő levelét, 7-8 helyről küldtek nemleges választ vissza. Az írónő azokat is megtartotta emlékbe. Stephenie Meyer legnagyobb örömére végül a Writers House levélben kérte meg küldje el az első három fejezetet nekik. Aztán az egész könyvet, mert esetleg érdekelné őket. Egy hónap múlva a Jodi Reamer felhívta telefonon és közölte vele, hogy szívesen elvállalná az ügynöki munkát. Két hétig dolgoztak még a könyvön, hogy olyan formába hozzák, ami elnyerheti a kiadók tetszését. Először a címet változtatták meg. Eredetileg Forks volt a könyv címe, de ezt nem találták elég jónak, így az Alkonyatot választották helyette. Miután végeztek 9 kiadónak küldték el a könyvet. Nem kellett sokáig várakozniuk, a Little, Brown and Company Kiadó egyik vezetője egy belföldi repülőút alatt olvasta végig a könyvet és Hálaadás napját követő másnap már elő is állt egy csábító ajánlattal, melyben 750 000 USD értékben le is szerződtek vele további három részt is megrendelve. Ekkor már hat hónap telt el az álom óta.

     

A BUROK

Magyarországon 2008. végén jelent meg A Burok című könyve, amely egy sci-fi történet. Ennek készül a második része, melynek eddig úgy tűnik, Lélek lesz a címe. Az írónő így nyilatkozott A Burok születéséről: "Azt kívánom, bárcsak olyan érdekes lenne a Burok ötletének felmerülése is, mint az Alkonyaté , de az igazság az, hogy akkor épp egy halálosan unalmas autóúton voltunk a gyerekekkel Phoenixből Salt Lake City felé. Semmi más nem volt az úton csak sivatag és tömény csúfság. A gyerekek lefoglalták magukat egy filmmel a hátsó ülésen, míg én teljesen magamra maradva unatkoztam a kormánynál és történeteket meséltem magamnak. Egyszer csak azon kaptam magam, hogy az egy testbe zárt két - ugyanabba a férfiba szerelmes - lélek ötlete gyökeret eresztett bennem."

      

ÉRDEKESSÉGEK


- Kedvenc együttesei:a Muse, a Blue October, a Coldplay és a Linkin Park. Honlapján meghallgathatóak azok a számok is, amelyeket előszeretettel hallgatott a könyvek megírása közben.

- Stephenie Meyer honlapján olyan extrák találhatóak, mint például a könyvekből kivágott részek, vagy az utólag érdekesség képen megkomponált jelenetek párbeszédek. (Például telefon beszélgetések, melyet a könyvben csak az egyik fél oldaláról ismerhettünk meg, megismerhetjük a másik félét is).

- Forksot úgy választotta ki az írónő, hogy rákeresett a Google-n, az Egyesült Államok legesősebb területére.

- Edward nevét úgy választotta ki, hogy klasszikus regényekben keresgélt olyan elnevezések után, amelyeket régen a romantikus érzelmekkel kötöttek össze, mára azonban kimentek a divatból.

- Bella nevére sokkal tovább tartott rátalálni. Akárhány nevet is talált ki egyiket sem találta elég jónak, így végül azt a nevet választotta, amelyet egy esetleges kislány születésére tartogatott: Isabella.

- Rosalie eredetileg Carol volt, Jasper pedig Ronald, de végül úgy találta, hogy az előbbi nevek jobban illenek hozzájuk így átírta őket.

- Karaktereinek nevét és tulajdonságát gyakran "kölcsönzi" valós, hozzá közel álló személyektől. Például a Burokban szereplő Melanie Stryder keresztnevét unokahúga után, míg vezetéknevét egy középiskolai ismerőse után választotta.

További érdekességek :

Stephenie ezeket a számokat hallgatta, miközben a New Moon-t írta:

 1. ?Do You Realize?? by the Flaming Lips (B) (mp3)
 2. ?Paper Cut? by Linkin Park (B) (mp3)
 3. ?Hyper Music? - Muse (B)
 4. ?Apocalypse Please? - Muse (B) (mp3)
 5. ?Time Stands Still? - The All-American Rejects (B) (mp3)
 6. ?Empty Room? - Marjorie Fair (B) (mp3)
 7. ?Unwell? - Matchbox Twenty (B) (mp3)
 8. ?Pain? - Jimmy Eat World (B) (mp3)
 9. ?Ride? - The Vines (B) (mp3)
 10. ?Fix You? - Coldplay (J) (mp3)
 11. ?Blueside? - Rooney (B) (mp3)
 12. ?Over My Head (Cable Car)? - The Fray (B) (mp3)
 13. ?Going Under? - Evanescence (B) (mp3)
 14. ?Tautou? - Brand New (B) (mp3)
 15. ?Be My Escape? - Relient K (B) (mp3)
 16. ?Never Let You Down? - Verve Pipe (J) (mp3)
 17. ?Sing For Absolution? - Muse (E) (mp3)
 18. ?Ya Mamma? - Fatboy Slim (Generic action-scene music) (mp3)
 19. ?D.O.A.? - Foo Fighters (mp3)
 20. ?Stare? - Marjorie Fair (B) (mp3)
 21. ?Memory? - Sugarcult (B) (mp3)
 22. ?The Truth About Heaven? - Armor For Sleep (B) (mp3)
 23. ?The Scientist? - Coldplay (E) (mp3)
 24. ?Sound of Pulling Heaven Down? - Blue October (E) (mp3

 

AZ ALKONYAT LESZÁLL
Az Alkonyat ötlete álmában fogant meg, egész pontosan 2003. június 2-án. Álmában egy halandó lányt látott, aki egy vámpír fiúval beszélgetett egy mezőn. A vámpír szerelmes volt a lányba, de ugyanakkor mérhetetlenül kívánta annak vérét is. Miután felébredt, úszó edzésre vitte fiait, és amíg rájuk várakozott, addig aprólékosan megírta álmának történéseit, később ez lett az Alkonyat 13. fejezete. Szinte minden napját a számítógép előtt töltötte és írt. Éjjeli szekrényére jegyzetfüzetet és ceruzát készített ki. Amikor éjjel vagy reggel felébredt és álmában olyan dolgot látott ami a könyv hasznára válhat, akkor rögtön leírta. Azelőtt soha nem írt semmit, de onnantól, hogy papírra vetette a 13-as fejezetet, csupán három hónapjába telt, míg elkészült a teljes könyvvel, és nekikezdett az epilógusok írásának is. Rengeteget készített belőlük így nyilvánvalóvá vált számára, hogy a történetnek még koránt sincs vége.

Miután elkészült, megmutatta húgának, Emilynek. Miután elolvasta azt ajánlotta neki, hogy mindenképpen próbálja meg kiadatni. Könyvét több kiadónak is elküldte, akik vagy figyelemre sem méltatták vagy sajnálkozó levélben közölték vele, hogy könyve nem vág a profiljukba. Ekkor majdnem feladta, de még tett egy kísérletet: feliratkozott a WritersMarket.com-ra, ahol kikeresett több kisebb kiadót és Irodalmi Ügynökséget. 15 helyre küldte el bemutatkozó és érdeklődő levelét, 7-8 helyről küldtek nemleges választ vissza. Az írónő azokat is megtartotta emlékbe. Stephenie Meyer legnagyobb örömére végül a Writers House levélben kérte meg küldje el az első három fejezetet nekik. Aztán kérték küldje el az egész könyvet, mert esetleg érdekelné őket. Egy hónap múlva a Writers House egyik munkatársa, Jodi Reamer felhívta telefonon és közölte vele, hogy szívesen elvállalná az ügynöki munkát. Két hétig dolgoztak még a könyvön, hogy olyan formába hozzák, ami elnyerheti a kiadók tetszését. Először is a címet kellett megváltoztatni. Eredetileg Forks volt a könyv címe, de ezt nem találták elég jónak, így az Alkonyatot választották helyette. Miután végeztek a munkával 9 kiadónak küldték el a könyvet és vártak. Nem kellett sokáig várakozniuk, a Little, Brown and Company Kiadó egyik vezetője egy belföldi repülőút alatt olvasta végig a könyvet és Hálaadás napját követő másnap már elő is állt egy csábító ajánlattal, melyben 750 000 USD értékben le is szerződtek vele további három részt is megrendelve. Ekkor már hat hónap telt el a sorsfordító álom óta.

A Breaking Dawn megjelenését hatalmas várakozás előzte meg, országos megjelenési bulikat tartottak és/vagy már órákkal a könyvesboltok nyitása előtt letáboroztak, hogy az elsők között vehessék át a negyedik részt. Csak az első napon 1,3 millió darabot adtak el. Mind a négy könyv hetekig szerepelt a The New York Times ifjúsági irodalom toplistáján.

Az Alkonyatban játszódó történet, mely a főhősnő Bella elbeszélésben követhetünk figyelemmel, nem mindennapi módon újra meg szerette volna írni, de ezúttal Edward szemén keresztül. Ennek a címe Midnight Sun. Nem tudni pontosan meg fog-e jelenni a könyv, ugyanis 2008. augusztusában hatalmas botrány kavart a tény, hogy a félig kész könyvet egy ismerőse kiszivárogtatta és feltöltötték azt az internetre. Stephenie Meyer nyilatkozatában kijelentette, hogy mélységesen csalódott, és egyelőre abbahagyja az írást, és inkább a családjával tölt el több időt. Az első, elkészült 12 fejezetet ő maga is feltette honlapjára, és elnézést kért a rajongóktól, hogy csupán a nyers formát olvashatják, és nem a végleges, igényesebb változatot.

Az Alkonyatból filmet is forgattak. A jogokat 2007 elején vásárolta meg a Summit Entertainment, 2008 év elején kezdték meg a forgatást, a bemutató pedig 2008. november 21-én volt az Egyesült Államokban. Az amerikai Music Television teljes mellbedobással támogatja a filmet és a bemutatóját. A tömeghisztériát nagyon jól mutatja az, hogy a színészeket már a forgatás alatt rendszeresen követték a rajongók, az első rövid jelenet bemutatójának egy szavát sem lehetett érteni az állandó sikoltozás miatt. A filmet többnyire Oregon államban forgatták, nem az "eredeti" helyszíneken. 2010-re jön a második rész, a New Moon adaptációja is.

képek :

http://no1twilight.files.wordpress.com/2009/04/stephenie-meyer21.jpghttp://mentalfloss.cachefly.net/blogs/wp-content/uploads/2009/07/stephanie-meyer-2.jpghttp://image.hotdog.hu/_data/members1/237/580237/images/Stephenie-Meyer-with-the-cast-stephenie-meyer-798544_400_300.jpghttp://www.loc.gov/bookfest/2006/bioimages/meyer.jpghttp://image.hotdog.hu/_data/members0/480/211480/images/egyeb_fotok/Stephenie%20Meyer/StephenieMeyer.jpghttp://img2.timeinc.net/people/i/2008/news/080811/stephenie_meyer2.jpg

http://letterstotwilight.files.wordpress.com/2009/04/steph-hot.jpghttp://www.thescarletblog.com/wp-content/uploads/2009/03/stephenie_meyer.jpghttp://4.bp.blogspot.com/_maR88N8puaU/SVBMrMoRJRI/AAAAAAAABiM/sO6FzzwSPUc/S1600-R/Stephenie+Meyer.jpghttp://i.realone.com/assets/rn/img/9/6/1/8/22258169-22258170-slarge.jpghttp://images.nymag.com/daily/entertainment/20080904_steph_250x375.jpghttp://spidurmunkey.files.wordpress.com/2008/08/a_br10q_0901.jpgTwilight
Twilight Twilight
Twilight Twilight
Twilight
Twilight Twilight
Twilight Twilight

Érdekesség:

A filmben megjelenik az írónő is .... ( a pultnál a laptopját nyomkodja ):

Oldalmenü
Diavetítő
Szavazás
Szerinted Bella és Edward összeillenek?
szerintem nagyon is
nanááá
nem ,dehogy
talán, de kitudja
nem tudom
Naptár